Wegetarianizm to nie tylko dieta eliminująca mięso, ryby, owoce morza i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, lecz także zdrowy styl życia i świadoma postawa związana z etyką, ekologią czy problematyką humanitarną. Zostanie prawdziwym wegetarianinem, nie wiąże się, więc jedynie z wykluczeniem mięsa z jadłospisu. Należy również przewartościować swoje poglądy. Aby dieta wegetariańska była jednak zdrowa, musi być złożona z pełnowartościowych posiłków. Warto zatem przestrzegać kilku zasad. Jakich?
Korzyści diety wegetariańskiej
Dieta bezmięsna niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, dlatego jest doceniania nie tylko przez zwolenników takiego stylu żywienia, lecz również przez specjalistów. Właściwie skomponowany jadłospis jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, a przy tym dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach zalecanych przez instytucje i organizacje zajmujące się prawidłowym żywieniem. Pełnowartościowa dieta wegetariańska zalecana jest wszystkim grupom wiekowym, kobietom w ciąży, a nawet zawodowym sportowcom. W niektórych przypadkach warto jednak ją uzupełnić dodatkowo o takie suplementy, jak witamina D czy kwas tłuszczowy omega-3.
Dieta wykluczająca mięso zapobiega wielu chorobom (w tym cywilizacyjnym), a także zmniejsza ryzyko wystąpienia:
– otyłości,
– cukrzycy,
– nadciśnienia tętniczego,
– nowotworów,
– chorób serca,
– kamicy żółciowej,
– zaparć,
– próchnicy zębów.
Zostając wegetarianinem, wybiera się głównie świeże produkty, eliminując z jadłospisu wiele przetworzonych produktów, konserwantów i niezdrowych tłuszczów. Taki styl żywieniowy sprzyja odchudzaniu, przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszelkich potrzebnych witamin czy minerałów.
Porady dla wegetarian
Planując wegetariańską dietę, należy przestrzegać paru zasad, które pomogą uniknąć niedoboru substancji odżywczych i związanych z tym zaburzeń. O czym warto pamiętać?
- Urozmaicanie posiłków – oprócz warzyw i owoców, powinno się wybierać produkty mleczne, zbożowe oraz z dużą zawartością białka. Dzięki temu dostarczy się organizmowi wszystkich potrzebnych substancji, takich jak węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
- Surowe warzywa i owoce – każdego dnia zaleca się spożywanie około 80 dag świeżych warzyw i owoców. Aby uniknąć niedostatku witamin, nie poddawaj ich obróbce termicznej, gotuj je na parze. Pij również dużo soków i jedz surówki.
- Nasiona roślin strączkowych – groch, ciecierzyca, soja, fasola czy bób zawierają mnóstwo białka, błonnik i witaminy z grupy B.
- Orzechy i pestki – ziarna dyni, słonecznika, orzechy i migdały to zdrowe przekąski, są bowiem źródłem witamin, wapnia, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Tłuszcze roślinne – poleca się oleje tłoczone na zimno, które zawierają witaminę E, prowitaminę A i kwasy tłuszczowe.
- Nabiał – mleko i produkty nabiałowe są źródłem wapnia.
- Prawidłowe nawodnienie – woda jest potrzebna do przemian metabolicznych, oczyszcza z toksyn, nawilża skórę, rozpuszcza witaminy, dlatego zaleca się picie około 2-3 litrów dziennie.
- Witamina D – należy zadbać o ekspozycję na światło słoneczne, a w razie potrzeby o suplementację witaminy D.
Przejście na wegetarianizm wiąże się z wyborem świeżych warzyw, owoców i zbóż, a także z wykluczeniem z jadłospisu wielu konserwantów i przetworzonego jedzenia. Dieta bezmięsna ma zatem pozytywny wpływ na zdrowie. Dobrze zbilansowana dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jest również doskonałą profilaktyką przeciw chorobom nowotworowym i cywilizacyjnym.