Niektórzy nie wyobrażają sobie kawy bez smacznego ciacha, inni herbaty bez cukru czy dnia bez słodkiego napoju. Dziś skupimy się właśnie na cukrze. A mówiąc dokładniej, na tym, dlaczego warto ograniczać. Poniżej garść informacji. Zachęcamy do lektury.
Cukry proste i złożone
Cukier, pod względem chemicznym dzielimy na:
- Węglowodany proste: monosacharydy (glukoza i fruktoza), oraz disacharydy (sacharoza, czyli znany wszystkim cukier spożywczy). To właśnie cukry proste wywołują gwałtowny wzrost cukru we krwi, co jest niezdrowe dla naszego organizmu. Powinniśmy ich unikać.
- Węglowodany złożone, (skrobia, glikogen). Cukry złożone rozkładają się wolniej niż cukry proste. Dzięki temu organizm pozostaje dłużej nasycony, a my nie odczuwamy gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Cukry złożone są zalecane do spożycia, znajdziemy je na przykład w kaszy czy w ryżu.
Wpływ cukru na nasze zdrowie
Powodów, aby w znacznym stopniu ograniczyć cukier w diecie, jest wiele. Poniżej najistotniejsze z nich.
Większe ryzyko nadwagi i otyłości
Cukier tuczy, powiedzmy to sobie wprost. Stanowi jedną z najczęstszych przyczyn nadwagi i otyłości, a także powstawania cellulitu. Spożywając cukier, dostarczamy do organizmu puste kalorie, a nie wartości odżywcze. Nadmierne kalorie przyczyniają się do zwiększenia masy ciała, którą wraz z rosnącymi kilogramami będzie zgubić coraz trudniej. Jeśli więc chcesz cieszyć się zgrabną sylwetką, ograniczenie cukru, słodkich przekąsek, słodkich napojów gazowanych to jeden z pierwszych kroków.
Próchnica
Cukier ma negatywny wpływ na stan naszych zębów. Nadmierne spożywanie cukru skutkuje demineralizacją szkliwa, próchnicą, a nawet przedwczesną utratą zębów. Estetyczny uśmiech i zdrowe zęby mają duży wpływ na nasz wygląd, a co za tym idzie, na samopoczucie, dobrze o tym pamiętać i zamiast słodkiego napoju wypić szklankę wody.
Choroby i negatywny wpływ na zdrowie
Nadmierne spożywanie cukru negatywnie wpływa na ogólny stan zdrowia, sprzyja rozwojowi wielu chorób. Są to przede wszystkim:
- Większe ryzyko chorób układu krążenia ‒ cukier wpływa na profil lipidowy, a to może przyczynić się do rozwoju chorób układu krwionośnego.
- Zwiększone ryzyko cukrzycy oraz zespołu metabolicznego. Zespół metaboliczny to sprzężony stan chorobowy, w przypadku którego do czynienia mamy z otłuszczeniem narządów wewnętrznych. Kolejnym skutkiem jest przekraczająca normę ilość trójglicerydów, glukozy, cholesterolu oraz za wysokie ciśnienie krwi.
- Cukry proste zwiększają ryzyko wystąpienia insulinooporności.
- Syrop glukozowo-fruktozowy, który zawarty jest w składzie wielu produktów, na przykład cukierków i ciast, pod wpływem trawienia zmienia się w tłuszcz trzewny. Tłuszcz trzewny, gromadzi się wokół narządów oraz przyczynia się do rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego, zwiększa też ryzyko chorób nowotworowych.
Cukier uzależnia
Pamiętać też należy o tym, że cukier uzależnia. Osoby, które regularnie spożywają cukry, z czasem odczuwają trudną do przezwyciężenia ochotę na coś słodkiego, porównywalne jest to do głodu. Skutkiem tego spożywają coraz więcej niezdrowych cukrów.
Jak widać, powodów, aby wykluczyć z diety cukier, słodkie przekąski, słodkie napoje gazowane, jest wiele. Bez trudu znajdziemy lepsze dla naszego zdrowia, wyglądu i kondycji przekąski.